V Povídání o šlehačce (2. část) jsme psali, že u každé smetany se dá změřit výnosnost, která říká, jaký objem šlehačky získám našleháním smetany v láhvi. Výnosovost užitečný údaj pro provozovatele gastro zařízení, mají díky ní představu o nákladech na jednu porci šlehačky. A konec konců zajímavé to může být i pro nás, co rádi šlehačku doma na palačinky, do poháru nebo kávy.
O šlehačce
Povídání o šlehačce (3. část)
Už v Povídání o šlehačce (1. část) jsme závěrem zmínili fakt, že dnes na trhu nenajdeme jen smetana coby živočišný mléčný produkt, ale má i rostlinné varianty. Najdeme ji ve formě tekuté, ve spreji a dokonce i v prášku. Na dalších řádcích se pokusíme okem spotřebitele a mlsala a doslovného milovníka smetany od kravičky podívat, co se nám se kterou smetanou povedlo a nepovedlo.
S čím na domácí šlehačku?
Lahodnou domácí šlehačku nic nenahradí a vlastnoručně vyrobená chutná o to více. Je v zásadě několik způsobů, jak si připravit v domácím prostředí excelentní šlehačku, na kterou se budete opravdu těšit.
Povídání o šlehačce (2. část)
V Povídání o šlehačce (1. část) jsme psali pár faktů o smetaně, a tak už víme, že ji můžeme rozdělit podle technologie ošetření (pasterizace, UHT), a že má rozlišnou tučnost. Teď se zaměříme na další důležitý aspekt, na „výnosnost“ (výtěžnost, chcete-li 🙂 ).
Povídání o šlehačce (1. část)
Šlehačková láhev byla velice oblíbenou součástí mnoha domácností již v bývalém Československu. Mnoho z nás si jistě vybaví láhev ze svého dětství a mnoho z nás nebo našich rodičů ji možná má stále doma, někteří i funkční a dodnes jim dělá sladkou službu.