V Povídání o šlehačce (2. část) jsme psali, že u každé smetany se dá změřit výnosnost, která říká, jaký objem šlehačky získám našleháním smetany v láhvi. Výnosovost užitečný údaj pro provozovatele gastro zařízení, mají díky ní představu o nákladech na jednu porci šlehačky. A konec konců zajímavé to může být i pro nás, co rádi šlehačku doma na palačinky, do poháru nebo kávy.
O šlehačce
Povídání o šlehačce (3. část)

Už v Povídání o šlehačce (1. část) jsme závěrem zmínili fakt, že dnes na trhu nenajdeme jen smetana coby živočišný mléčný produkt, ale má i rostlinné varianty. Najdeme ji ve formě tekuté, ve spreji a dokonce i v prášku. Na dalších řádcích se pokusíme okem spotřebitele a mlsala a doslovného milovníka smetany od kravičky podívat, co se nám se kterou smetanou povedlo a nepovedlo.
S čím na domácí šlehačku?
Povídání o šlehačce (2. část)

V Povídání o šlehačce (1. část) jsme psali pár faktů o smetaně, a tak už víme, že ji můžeme rozdělit podle technologie ošetření (pasterizace, UHT), a že má rozlišnou tučnost. Teď se zaměříme na další důležitý aspekt, na „výnosnost“ (výtěžnost, chcete-li 🙂 ).