O šlehačkových lahvích tak nějak obecně

Protože není flaška jako flaška, pověnujeme se tomuto tématu. Zaměříme na druhy lahví na přípravu šlehačky, případně dalších studených a teplých aplikací. Vysvětlíme si, jaký je mezi nimi rozdíl, jestli se skutečně vyplatí si připlatit za kvalitu a také si nastíníme možnosti jejich využití.

Vybírejte šlehače, do kterých jsou určeny pouze jednorázové bombičky, které jednak zaručí kvalitní nášleh smetany a jednak nebudete mít v budoucnu problém s dokoupením bombiček. Opakovaně plnitelným bombičkám už pomalu odzvonilo. Těla bombiček se již řadu let nevyrábí, pouze se plní plynem, což nese jistá bezpečnostní i hygienická rizika. Podrobně se tomuto tématu věnujeme v článku: “Proč jednorázové bombičky?”. A zcela určitě se vyhněte šlehačům, u kterých výrobce deklaruje “univerzálnost” použití obou druhů bombiček, tedy jednorázových i plnitelných. Bez vyjímky se jedná o paskvil, který nemá s kvalitou co do činění. Plnitelná bombička nezajistí kvalitní nášleh a jednorázová, protože plnící otvor je rozměrově uzpůsoben i plnitelným bombičkám, povětšinou zlomí prorážecí jehlu.

Další záludností nekvalitních šlehačů je provedení samotné nádoby. S ohledem na nízkou cenu je tato nádoba vyrobena z hliníku, což samo o sobě není problém. Problém však je, že vnitřek nádoby je bez jakékoliv úpravy. Častokrát jsou stěny porézní, takže po několika použitích nádoba páchne a už ji nikdy ničím nevyčistíte. Značky iSi i Kayser mají u svých šlehačů nádoby výhradně nerezové, takže na rozdíl od asijských pseudošlehačů, lze nádobu udržovat hygienicky čistou. Tomu dopomáhá i fakt, že lze mýt v myčce nádobí.

A poslední záludností, tedy spíše hazardem s bezpečností uživatelů, je problém s kvalitou provedení plastové hlavy šlehače. Je to opět záležitost šlehačů původem z Asie, kde se chrlí jeden šlehač za druhým s jediným požadavkem, nízká cena. Neznámějším produktem, který opouští tuto asijskou továrnu je pravděpodobně šlehač DELÍCIA 0.25 l a 0.5 l, prodávaný pod značkou Tescoma. Nelze se tedy divit, že pak člověk může shlédnout v televizním zpravodajství informaci o poraněné paní, která si chtěla udělat šlehačku, o čemž jsme informovali v článku: “…až se ucho (hlava) utrhne”. Zde se tedy nebudeme věnovat těmto “low level” šlehačům, ale pouze těm, za které se výrobci nemusí stydět. U nás zvítězili 2 značky, a to iSi a Kayser, shodou okolností obě dvě pochází z Rakouska.

Šlehačkové láhve se dělí především dle jejich způsobu provedení a použití na šlehače domácí a profesionální.

Domácí šlehače

Tyto šlehače jsou většinou určeny jen na přípravu domácí šlehačky, šlehačky ochucené a smetanové dezerty. Provedení bývá obvykle s plastovou hlavou a hliníkovým tělem, v lepším případě s hliníkovou hlavou a nerezovým tělem. Dále si můžete vybrat mezi dávkováním šlehačky tlačítkem nebo páčkou. Objemy jsou pak 0.25 l a 0.5 l. Do obou objemů stačí použít 1 šlehačkovou bombičku. Pokud chcete se šlehačem experimentovat, rozhodně doporučujeme objem 0.5 l, protože většina našich receptů je postavena právě na tento objem. Cenová hladina těchto šlehačů se pohybuje zhruba v rozmezí od 800,- Kč do 1.400,- Kč dle objemu a provedení.

Nejlevnější šlehače jsou vhodné především pro příležitostnou přípravu čisté šlehačky, popřípadě šlehačky ochucené například sirupy a topingy. Dražší šlehače již můžete směle využít na nenáročné gastronomické experimentování z našich receptů.

Profesionální šlehače

Tyto šlehače jsou výhradně celonerezové, takže se dají kompletně mýt v myčce nádobí. Označení profesionální neznamená nutně, že si je nemůžete pořídit domů, jen je třeba počítat s vyšší pořizovací cenou. Na druhou stranu ale získáte šlehač s většími možnostmi využití a rozhodně i delší životností. V této skupině šlehače ještě dále dělíme na podkategorii studené a teplé kuchyně. Pro teplou kuchyni je lze použít na přípravu pěn, polévek a omáček, které je třeba udržovat pro servírování v teple, buď ve speciálních troubách nebo ve vodní lázni do teploty 75 °C. Objemy jsou 0.25 l, 0.5 l a navíc i 1 l, do které se ale již musí použít 2 šlehačkové bombičky. Cenová hladina tu je vyšší oproti domácím šlehačům, a to od 1.700,- Kč do 2.400,- Kč, opět dle objemu a provedení.

Speciální kategorií jsou šlehače s přívlastkem termo. Jejich nádoba je vyrobena z dvouplášťové nerezové oceli na principu termosky. Mezi plášti je vakuum, které pomáhá udržovat dlouhou dobu teplotu uvnitř láhve. Využití najdou v cateringu či při dlouhodobém stolování. Teplý obsah udrží cca 3 hodiny, studený až 8 hodin. Provedení je opět 0.5 l a 1 l a cenová hladina od 2.700,- Kč do 4.200,- Kč.

Závěr

Z výše uvedených informací tedy vyplývá, že pokud chceme na šlehači ušetřit a pořídíme si ten nejlevnější s nejasným původem kdesi v Asii, můžeme se dočkat nemilého překvapení. A mnohdy se ani nemusí jednat o ten nejlevnější. Jediná správná volba jsou rakouské značky iSi a Kayser, kde jakýkoliv typ šlehače vyberete, tak bude stoprocentně fungovat.

Napsat komentář