Povídání o šlehačce (2. část)

V Povídání o šlehačce (1. část) jsme psali o různých druzích smetany. Již víme, že se dělí podle technologie zpracování (pasterizace, UHT) a podle stupně tučnosti. Nyní bychom se chtěli zaměřit na další důležitý aspekt, a to na její „výnosnost“.

Výnosnost smetany? Ano. Je to množství šlehačky, které získáme z určitého množství tekuté smetany. Navíc není od věci zjistit, jak hodně s jakou smetanou třepat, jakou má konzistenci, má-li tendenci zanechávat zbytky v láhvi a jak stabilní je nebo není po naservírování… Nejdůležitější otázkou bude ona výnosnost, tedy kolik porcí dostanu ze šlehače? Jsou to velmi důležitá fakta, která nás dovedou mj. i k vyčíslení finanční částky za porci šlehačky. To se bude hodit určitě provozovatelům restaurací a kaváren, a nám v některém z příštích dílů, kde si srovnáme živočišné smetany z láhve s rostlinnými spreji nebo práškovými “dobrotami”.

Vzpomeneme-li si na první část, přirovnávali jsme láhev na šlehačku k hardwaru a smetanu k softwaru, a ten se rozhodně nesmí podcenit. Když budeme vědět, jak bohatý nášleh a strukturu má která smetana, pak můžeme pro šlehače doporučit tu nejvhodnější. Protože špatnou smetanu (špatný software) nespasí ani sebelepší láhev (hardware). Ajtíci musí být z tohoto výkladu v sedmém nebi 😉 .

oTESTujeme si je

Smetany se tedy liší nejen zpracováním a tučností, ale i obsahem přidaných látek, které však nejsou výrobci povinni na obalech uvádět. Proto není jiné možnosti, jak získat odpovědi, než zkoušet a zkoušet. Vezmeme-li v úvahu, kolik výrobců a výrobků je na našem trhu k dispozici, je nám dopředu jasné, že budeme potřebovat spoustu času a mnoho litrů smetany (není od věci mít na jednotlivé testy zajištěny strávníky, recepty a nápady, jak otestovanou šlehačku zpracovat dále). Samotné testování také není nejjednodušší, ale s dobrou přípravou, zápalem a zvědavostí, to zabere jen pár hodin 🙂 .

K takovému testu použijeme:

  • 4 šlehače 0.5 l (profesionální iSi GOURMET WHIP)
  • šlehačkové bombičky
  • kuchyňskou váhu
  • teploměr
  • nádobu s odměrkou
  • 2 l smetany, kterou chceme testovat

Pro naše recepty nejčastěji používáme osvědčenou značku Kunín, se kterou máme velice dobré zkušenosti. Právě proto nás zajímá, jak vysoko nasadí laťku a zda potvrdí, že volíme na naše šlehačkové hrátky tu pravou. Když už jsme u Kunínu, nezapomeneme ani na jeho smetany pro privátní značky, tedy Korrekt (Globus) a Basic (Albert). Ale hezky popořádku, takže se během nadcházejícího víkendu vrhneme na Smetanu ke šlehání 31% (mlékárna Kunín). Zásoby jsou již správně nachlazeny 🙂 .

2 komentáře na “Povídání o šlehačce (2. část)

  • 26.5.2015 v 16:29
    Permalink

    Dobrý den, bohužel již mám doma delicii tescomu a pokaždé mi polovina šlehačky zůstane v láhvi a nejde vystříkat musí se láhev otevřít a řídký zbytek vybrat lžící. Napadlo mě jestli mohu do šlehačky přidat ztuzovač, pokud by to pomohlo.
    Dekuji

    • 27.5.2015 v 0:35
      Permalink

      Dobrý den, bohužel Vás nemohlo postihnout nic horšího než Tescoma Delícia, což je v podstatě parodie na šlehačkovou láhev. Tedy vlastně mohlo https://www.slehacek.cz/az-se-ucho-hlava-utrhne.html. Ideální stav by byl šlehač odnést výrobci/prodejci na reklamaci a dožadovat se vrácení peněz, protože pouhou výměnou za nový kus získáte opět nefunkční šlehač. S pořízením nového šlehače přesně pro Vaši potřebu pak rádi poradíme.

      Kvalitní šlehače (ty základní jsou dokonce levnější než Delícia) nepotřebují k dokonalému nášlehu ani ztužovač šlehačky a ani použití více bombiček. Ztužovač považujeme za nežádoucí příměs smetany, která šlehači spíše škodí a hrozí ucpání dávkovacího ventilu. Pokud budete potřebovat cokoliv upřesnit, neváhejte se zeptat…

Napsat komentář