Rapid Infusion aneb další krok k moderní gastronomii

Na veletrhu Ambiente 2014 v německém Frankfurtu nad Mohanem jsme se těšili především na expozici rakouské firmy iSi, která je bezesporu špičkou v nabídce šlehačkových lahví a širokého příslušenství pro gastronomická zařízení, ale i pro domácí fajnšmekry. Jednoznačně nás uchvátila jejich novinka s prazvláštním názvem “Rapid Infusion”. V doslovném překladu to znamená “rychlá infuze”. Jde vlastně o jednoduchý, rychlý, ale zároveň geniální způsob vyluhování.

Jistě každý znáte ochucené oleje a octy, které se dnes dají již běžně koupit, někteří si je kupují pro svou potřebu či jako dárek na dovolené v zahraničních destinacích, kde se k jejich ochucení používají pro nás nejrůznější exotické suroviny a někdo si je už i zkusil vyrobit doma. V podstatě se vezme základní surovina (již zmíněný ocet či olej), dá se do nějaké láhve, nahází se do toho kdeco a po poměrně dlouhém čase máme cosi s příchutí kdečeho.

Rapid Infusion je geniální především v tom, že na získání ochuceného oleje apod. je potřeba 15-30 minut!!! Opravdu…Všechny ingredience se vloží do šlehačkové láhve a aplikuje se jedna šlehačková bombička. Během několika minut dojde v ochranné atmosféře plynu N2O pod tlakem k dokonalému a efektivnímu vyluhování surovin. Poté stačí jen vypustit plyn, obsah scedit přes síto do skleněné láhve a je hotovo. Nespornou výhodou této přípravy je i cenový efekt. Za pár korun si můžete ochutit cokoli vás napadne.

Asi bychom tomu v tisku nevěnovali přílišnou pozornost, avšak v expozici iSi jsme o tomto systému hovořili s šéfkuchařem Christophem Moserem, který je ambasadorem značky iSi. Ochotně se nám věnoval, detailně princip popsal, pochopitelně předvedl v praxi a nakonec jsme měli možnost i ochutnat bazalkový olivový olej, citronový slunečnicový olej a malinovou vodku. Jedním slovem…delikatesy.

Jak vlastně Rapid Infusion vypadá? Je to v podstatě souprava sítka, nerezové trubičky a silikonové trysky. Sítko se umístí do hrdla láhve, aby se zabránilo nežádoucímu ucpání dávkovacího ventilu, nerezová trubička se našroubuje namísto dávkovacích nástavců. Protože se s lahví manipuluje ve svislé poloze (hlavou nahoru), je trubička ohnutá směrem dolů a na ní se ještě nasazuje silikonová tryska, která se vloží do nějaké nádoby a opatrně se vypustí plyn z láhve.

Jediné “omezení” použití je vzájemná kompatibilita se šlehačkovými láhvemi. Soupravu Rapid Infusion můžete použít výhradně se šlehačkovými láhvemi iSi GOURMET WHIP a THERMO WHIP, které spadají do segmentu profesionálních šlehačkových lahví a jsou přímo předurčeny pro přípravu podobných delikates.

Napsat komentář