Chřestová espuma

30.5.2017
Pro objem 0.25 litru
Doba přípravy
20 minut

Suroviny

  • 250 g
    zeleného chřestu
  • 100 ml
    vody (vývaru z chřestu)
  • 25 ml
    smetany (min. 31%)
  • 1 lžíce
    citronové šťávy
  • 1
    plátek želatiny
  • 0.5 g
    soli
  • 0.5 g
    cukru

Postup

  1. Do malého kastrůlku vložíme 250 g chřestu bez špiček (ty použijeme na dozdobení), přidáme citrónovou šťávu, sůl, cukr a vodu skoro na ponoření a krátce povaříme.

  2. Do mixovací nádoby dáme chřest, 100 ml horkého chřestového vývaru, 1 plátek želatiny a rozmixujeme dohladka.

  3. Přilijeme 25 ml smetany a ještě jednou rozmixujeme.

  4. Chřestovou směs propasírujeme přes sítko do šlehačkové láhve, aplikujeme 1 šlehačkovou bombičku a protřepeme.

  5. Láhev uložíme alespoň na 6 hodin do lednice odpočívat.

  6. Servírování: odkrojené špičky chřestu podélně rozkrojíme a spolu s kousky ryby (např. tresky) osmahneme na olivovém oleji a másle. Osolíme, opepříme a na talíři dozdobíme chřestovou espumou.