Jablečné čatný

6.9.2016
Pro objem 0.5 litru
Doba přípravy
45 minut

Suroviny

  • 150 g
    krémového smetanového sýru
  • 50 ml
    zeleninového vývaru
  • 30 ml
    rostlinného oleje
  • 15 ml
    jablečné šťávy
  • 5 ml
    jablečného octa
  • 2
    jablka
  • 2
    šalotky
  • 1
    stroužek česneku
  • 2 g
    zázvoru
  • 2 g
    kari koření
  • 1 g
    soli
  • 1 g
    pepře

Postup

  1. V hrnci orestujeme na oleji jemně nasekanou šalotku, česnek a zázvor.

  2. Přidáme kari a na kostičky nakrájená a oloupaná jablka.

  3. Glazujeme s jablečnou šťávou, vývarem a octem.

  4. Jablka vaříme na mírném plameni do měkka a dochutíme kořením.

  5. Po změknutí vše rozmixujeme do hladka a přidáme smetanový sýr.

  6. Vzniklou směs propasírujeme přes síto do šlehačkové láhve, aplikujeme 1 šlehačkovou bombičku a silně protřepeme.

  7. Před použitím necháme 1-2 hodiny v chladničce.

  8. Hodí se skvěle k zeleninovým tartarům, tmavému pečivu a sýrům. Zdobíme čerstvou mátou nebo koriandrem. Místo jablek můžeme použít jablečný kompot nebo pyré.