S čím na domácí šlehačku?

Lahodnou domácí šlehačku nic nenahradí a vlastnoručně vyrobená chutná o to více. Je v zásadě několik způsobů, jak si připravit v domácím prostředí excelentní šlehačku, na kterou se budete opravdu těšit.

1. Šlehačka ve spreji

První způsob zmiňujeme jen proto, že jej mnoho lidí vnímá jako standard. Ano…sprejovka, bakelit neboli “montážní pěna”. Máme pocit, že prototyp byl zřejmě vyvinut před mnoha lety v Chemických závodech Jiřího Dimitrova v Litvínově, protože toto nemohou výrobci snad ani myslet vážně. V restauraci, kde podávají kávu, horkou čokoládu či dezert s tímto produktem a ještě vám jí podávají s úsměvem, není něco v pořádku. Naštěstí takových podniků pomalu ubývá…Doufám, že čtenáři Šleháčka znají toto ďábelské dílo jen z doslechu či testu šlehaček ve spreji v DTestu 07/2011.

Pro:

  • rychlá aplikace pomsty návštěvám

Proti:

  • nechutné
  • drahé
  • nezdravé

2. Šlehací metla

Desítkami let prověřená metoda. Stačí vám jen mísa a šlehací metla, pomocí níž zašleháváte do smetany vzduch a ta zvětší svůj objem zhruba dvojnásobně. Takto připravenou šlehačku lze poté dle libosti dochutit. Lze jí také plnit do sáčku a zdobit kupříkladu dezerty.

Pro:

  • minimální pořizovací náklady

Proti:

  • vyžaduje fyzickou námahu šlehání
  • ne vždy zaručený výsledek (kvalita smetany, stav jejího vychlazení atd.)
  • krátká trvanlivost (zhruba 2-3 dny)
  • obtížné dávkování
  • malé zvětšení objemu

3. Ruční šlehač

Opět vyžaduje fyzickou námahu, i když podstatně menší než při použití šlehací metly. Zvětšení objemu a trvanlivost totožné jako v předchozím způsobu přípravy.

4. Elektrický mixér

Pohodlný způsob šlehání. Nasadíte metličky, zapojíte do zásuvky a můžete se při tom dívat z okna, pokud ho v kuchyni máte. Osobně tento způsob (pomocí tyčového mixéru bamix) používáme vyjímečně, především pro přímou konzumaci šlehačky.

5. Šlehačková láhev

Toto je však jiná káva, vlastně šlehačka. Dle našeho soudu naprosto nejlepší varianta přípravy. Použitím šlehačkové bombičky dojde v láhvi mimojiné  k “uzavření” smetany oxidem dusným (N2O). Šlehačka tak vydrží až 10 dní v lednici.

Pro:

  • příprava trvá pár vteřin
  • vždy zaručený výsledek
  • až pětinásobný výsledný objem
  • dlouhá trvanlivost (až 10 dní)

Proti:

  • vyšší pořizovací náklady (od cca 800,- do 4.500,- Kč dle typu)
  • provozní náklady (cena bombiček)

V gastronomických zařízeních se pak ještě používají elektrické výrobníky šlehačky (šlehačkomaty), o kterých se tu ale nebudu rozepisovat, protože v domácím prostředí výrobník svojí kapacitou a cenou v řádech desítek tisíc korun určitě nenajde uplatnění.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*

Souhlasím