Chřestová espuma

Chřest je zelenina původem z Orientu a nejstarší doklady o pěstování chřestu byly nalezeny v Egyptě před více než 4500 lety. V Čechách jsou ideální podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku. Je dobrým zdrojem vlákniny a bohatý na vitamíny: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Tato kombinace působí doslova jako elixír mládí. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu, je tedy vhodný i pro šetrné diety.

Chřestová espuma nám přinese chřest zase trochu jinak. Pokud už jste vyzkoušeli klasiku jako chřest s holandskou omáčkou, chřestový salát, chřestové rizoto atd., je na čase „zachřestit“ ve šlehačkové láhvi.

Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 20 min
Vhodné pro láhve: Gourmet Whip, Thermo Whip, Thermo XPress Whip, Inoxcreamer

Suroviny (pro objem 0.25 l):

  • 250 g zeleného chřestu
  • 100 ml vody – vývaru z chřestu
  • 1 plátek želatiny
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 25 ml smetany (min. 31%)
  • 5 g soli
  • 5 g cukru

Příprava:

Do malého kastrůlku vložíme 250 g chřestu bez špiček (použijeme později), přidáme citronovou šťávu, sůl, cukr a vodu skoro na ponoření. Krátce chřest povaříme.

Do mixovací nádoby dáme chřest, 100 ml horkého chřestového vývaru a 1 plátek želatiny. Rozmixujeme dohladka. Přilijeme 25 ml smetany a ještě jednou rozmixujeme.

Chřestovou směs propasírujeme přes sítko s nálevkou do šlehačkové láhve, aplikujeme 1 šlehačkovou bombičku a protřepeme. Láhev uložíme alespoň na 6 hodin do lednice odpočívat.

Servírování:

Nyní použijeme odkrojené špičky chřestu, které podélně rozpůlíme a spolu s kousky ryby (např. tresky) osmahneme na olivovém oleji a másle. Osolíme, opepříme a na talíři dozdobíme chřestovou espumou.