Cold brew a NITRO

Předpokládáme, že každý kdo rád kávu, už se setkal s cold brew kávou. Ve chvíli, kdy píšeme tyto řádky, jsme zrovna na přelomu jara a léta 2019, jsou horka o 30 °C, tedy téma ledové kávy více než vhodné. Cold brew je taková trochu jiná ledová káva a s iSi NITRO WHIP ji můžete ve své kavárně nebo doma dát šmrc nové trendové NITRO přípravy. Tohle se sem teď zrovna pomalu a jistě dostává a je to hodně trendy záležitost.

Cold brew je káva, která nezná horkou vodu. Jde optimálně o 12 – 24hodinový výluh nebo-li extrakci mleté kávy ve studené vodě. Kávoví lektoři a baristé doporučují ku prospěchu chuti min. 12 h, ale čím déle, tím lépe. Posléze je nutno kávu přefiltrovat a to je celé tajemství cold brew kávy. Takto připravená káva je totiž sladší, jemnější a kdo, stejně jako my, nemá rád u kávy případný kyselejší dozvuk, cold brew aciditu snižuje. Dlouhá extrakce naopak ale zvýrazní chuť. I u cold brew záleží na kvalitě kávových zrn a celý postup přípravy mívají podniky s cold brew coffee v nabídce různě lehce odlišné, ale základní princip extrakce ve studené vodě je stejný. Navíc můžete cold brew ochutnat nejen v kavárně, ale zakoupit už i hotovou v láhvi.

Novým trendem, který cold brew kávu posouvá o další úroveň (úrovně?) výš, je NITRO COLD BREW COFFEE. Tento trend si k nám razí cestu z Ameriky. Jak jinak 🙂 Výsledkem této přípravy je ve zjednodušeném a obecném přirovnání, jako byste si studenou kávu načepovali. Na NITRO přípravu existují již různé stroje, zařízení, větší či menší a do sklenice se vám dostane kávy s lavinovým efektem. Tento pojem možná někteří pamatují mj. od piva Litovel, které s tím před pár lety přišlo.

Jenže když si chcete NITRO kávu dopřát doma nebo v kavárně či cukrárně a nemáte žádný takový stroj, nechcete do takového zařízení investovat, hledat pro něj místo v kuchyni atd., atd.? Pak měla rakouská iSi naprosto skvělý nápad s novou tlakovou lahví iSi NITRO WHIP a bombičkami N2 (dusík, latinsky NITROgenium). Skvělý proto, že je láhev cenově dostupnější než jiné profi NITRO vybavení, ale v tomto případě je i variabilnější! Neskončíte s ní jen u popisované trendové přípravy ledové kávy, ale můžete v ní připravovat čajové nápoje, alko a nealko koktejly a všechno toto dodá vámi servírovaným nápojům zcela jiný, neotřelý, rozměr.

Tlaková láhev iSi NITRO WHIP má objem 1 l. Oproti šlehačkovým lahvím iSi (ale i Kayser) nemá podmínku minimálního plnění. Do láhve tak můžete nalít třeba jen 200 ml nebo až 1 l studeného nápoje. Produkt je určen pro přípravu pouze studených nápojů. Po uzavření láhve aplikujeme vždy jen 1 bombičku N2 a tuto bombičku po aplikaci a protřepání necháváme v držáku bombičky na láhvi. Všechno je tu jinak, než jsme dosud byli zvyklí. Nemáme minimální množství obsahu, na 1 l láhev použijeme vždy jen 1 bombičku a ta zůstává stále na láhvi, dokud nevyčerpáme celý obsah láhve, protože v tomto případě funguje jako zásobník plynu. To souvisí s maximálním pracovním tlakem láhve, jen 10 barů, tedy v žádném případě toto není láhev na použití pro jiný účel než jsou studené NITRO nápoje. Tato láhev NEslouží pro přípravu šlehačky. Láhev iSi NITRO WHIP má oproti ostatním lahvím iSi větší hrdlo, hlavu, tedy větší průměr těsnění, větší průměr držáku bombiček, protože i bombička NITRO N2 2.4 g je celkově větší. Láhev s obsahem skladujeme v lednici až 5 dní.

My jsme láhev samozřejmě vyzkoušeli, abychom si ověřili realitu krásného iSi videa a hlavně jsme do teď byli cold brew kávou nepolíbeni, protože kávu my rádi horkou. Jako úplní amatéři a neznalci cold brew kávy jsme se do našeho amatérského testu ale vrhli také s cílem porovnání, zda sliby baristů, že je káva jemnější a výraznější a prostě lepší, nelžou.

Trochu jsme tedy pátrali na internetu, jak to s přípravou cold brew je. A test subjektivního porovnání chutí jsme postavili na 4 vzorcích.

1/ cold brew s NITRO přípravou v iSi láhvi
2/ jen cold brew
3/ horká a zchlazená káva
4/ cold brew pomocí iSi RAPID INFUSION

Aby byly vzorky shodně porovnatelné na chuti, použijeme na všechny stejnou kávu, v oblibě máme illy INTENSO Dark Roast, a to v poměru 11 g na 160 ml vody. Takto totiž máme nastaven automatický kávovar Jura E8, a proto se nabízí toto zachovat pro všechny 4 vzorky.

Večer den předem jsme v procesoru Bamix “umleli” zrnkovou kávu pro vzorky 1 a 2. Jde o 55 g kávy, kterou jsme posléze vsypali do papírového čajového filtru a zalili 800 ml studené vody. Chladíme v lednici s cílem chlazení nejméně 12 h. Je čtvrtek, 21:00 hod.

V pátek ráno v procesoru Bamix nasekáme krátce nahrubo  22 g kávových zrn illy, vsypeme do šlehačkové láhve iSi GOURMET WHIP 0.5 l a zalijeme 320 ml studené vody. Uzavřeme s použitím sítka ze sady iSi RAPID INFUSION a aplikujeme 1 bombičku N2O a příprava vzorku 4 pro zkrácené macerování je hotova. Šup do lednice. Zde očekáváme, že vzorek 4 a 2 by si mohli být podobné. Je pátek, 7:00 hod.

Na automatickém kávovaru navolíme černou kávu, necháme ji vychladnout hodinu na pokojovou teplotu a dáme na 3 hodiny do lednice. Je stále pátek, 9:00 hod.

Pátek, 13:00 hod. jsme zvolili jako čas srovnání. Chvíli před tím ještě musíme macerovanou kávu z láhve iSi GOURMET WHIP přelít přes sítko (pro jistotu vyložené papírovým kávovým filtrem) do sklenice. Tím je vzorek 4 po 6 hodinách extrakce pod tlakem definitivně připraven. Současně vyjmeme po skoro 16 hodinách kávu ve filtru z 800 ml studené vody a toto cold brew přelijeme 160 ml do sklenky jako vzorek 2 a zbývajících 640 ml do láhve iSi NITRO WHIP jako vzorek 1. Aplikujeme 1 NITRO bombičku N2 2.4 g, ponecháme ji v láhvi, 6x láhev protřepeme a teď to hlavní…po stěně sklenice táhneme nerezovou trysku NITRO láhve a vpouštíme pod tlakem do sklenice NITRO COLD BREW. Jééééé, fakt to dělá ten lavinový efekt. Káva má karamelovou barvu a postupně směrem nahoru se barví zpět do tmava. A udělá to parádní pěnu, doslova takovou pěnovou měkkou peřinku.

Efekt NITRO láhve super a teď zpět k tomu neméně důležitému, možná důležitějšímu, co chuť? Chceme cold brew nebo NITRO cold brew nebo se spokojíme s obyčejnou vychlazenou kávou? Jdeme na výsledky našich zjištění…

1/ cold brew s NITRO přípravou v iSi láhvi

Lavinový efekt funguje. To nás těší a baví současně. Káva má krásnou tmavou barvu. Ještě krásnější má pěnu. Krémová pěna drží na kávě víc jak 10 min. Velmi hezky voní a co je pro nás nové, již z vůně je cítit jemná sladkost. Jednoznačně nejvýraznější chuť, je zde nejvíce cítit chuť kávy, opravdu je sladší, je jemná a přesto chuťově plnější než ostatní vzorky a nemá na konci žádnou kyselost. Čistá sladká chuť kávy.

2/ jen cold brew

Tohle by tedy měla být klasika cold brew. Káva má tmavou barvu, ale nikoli tolik, jako vzorek předchozí a vzorek z kávovaru Jura. Je to taková čirejší tmavá. Pěna žádná, není z čeho. Voní znatelně slaběji než cold brew výše, ale po soustředění je i zde slabá vůně sladkosti znát, nicméně z NITRO byla výraznější. Chuťově je to slabý odvar NITRO přípravy. Káva byla nasládlá, ale postrádala trochu víc jemnosti a pohlazení. Nemít k porovnání NITRO cold brew, byl by toto poměrně povedený výsledek srovnatelný s cold brew, které koupíte již i hotové v obchodech.

3/ horká a zchlazená káva

Cílem tohoto vzorku bylo čistě jen zjištění rozdílu ledová káva a cold brew. Díky automatovému provedení za tepla byla barva nejtmavší. Pěna byla samozřejmě ihned po “uvaření” kávovarem, ale byla jiná než NITRO pěna. Byla tmavší a zdaleka neměla takovou výdrž. Po vychladnutí v lednici zbyl po pěně jen lem na vnitřní straně sklenice, asi tak 2 mm nad hladinou. Bezprostředně po výrobě voněla káva kávou, jak to máme rádi a všichni známe, ale po vychlazení se vůně změní na takovou surovou, drsnou vůni kafe. Chuť je hořká, s lehkým nádechem a dozvukem slabé kyselosti, takovou horkou kávu máme prostě rádi, a teď z ní bylo jednoduše silný hořký studený kafe.

4/ cold brew s pomocí iSi RAPID INFUSION

Poslední vzorek by měl být nakonec asi zdržen srovnání, ale čistě pro zajímavost nevynecháme. RAPID INFUSION je za nás opravdu výborná věc, např. skvělý pro ochucování alkoholu, výrobu ochucených olejů nebo infuzi kávy do alkoholu, ale nikoli pro urychlení macerování kávy pro přípravu cold brew. Barvou šlo o nejsvětlejší vzorek, mohl by se vydávat za čaj a nikdo by mu to nevyvracel. Pěna zde taktéž nemá být z čeho, tedy bez pěny. Vůně byla potvrzením faktu, že aplikace bombiček “zjemňuje” barvu, chuť a vůni a jemná vůně zde byla. Výraznější než u studené automatové kávy, ale zdaleka né jako u klasického cold brew. Chuť byla velmi velmi slabá.

Co říci závěrem?

Předně připomínáme, že uvedená zjištění jsou pouze subjektivní a jsou výsledkem naší chuti a našeho pohledu amatéra na cold brew, ale rozhodně profesionála na šlehačkové láhve v kuchyni. Neméně důležitá je skutečnost, že studené kávě neholdujeme, cold brew jsme vypili doslova jen desítky ml a tak stále zůstává možnost, že ochutnat cold brew od profíka, by nás možná dostalo na kolena 🙂 . Příprava NITRO metodou s iSi lahví a bombičkami NITRO je však velmi milé překvapení. Tohle se povedlo. Obrovské plus k tomu všemu dostává produkt za to, že není určen jen pro přípravu NITRO cold brew, ale můžete zaexperimentovat s čajem, s alkoholem, můžete mixovat a zkoušet jiné studené nápoje a vždycky se zajímavým a veselým lavinovým výsledkem.

Celé porovnání jsme dělali z vlastní zvědavosti, co že na tom cold brew teď všichni mají a hlavně, co to NITRO? Tedy za nás, pokud vás cold brew uchvátilo, pokud si ho připravujete doma nebo jste kavárna, cukrárna atp., a o tom, že byste rádi NITRO cold brew (a nejen cold brew) servírovali přemýšlíte, tak přes iSi NITRO WHIP vede cesta. Dáte totiž studeným nápojům nový rozměr, povýšíte je o několik úrovní výše, okouzlíte a překvapíte návštěvu nebo zákazníka.

Kdo nevěří…

Úplně na konec ještě malé doplnění, kdybyste nevěřili nebo vás napadlo, proč by nešlo nápoj, třeba právě studenou kávu, připravit jako NITRO ve standardní šlehačkové láhvi? Protože potřebujete jiný plyn, nikoli N2O, ale N2 a potřebujete nikoli 7.5 g, ale jen 2.4 g. Jako důkaz, že NITRO má své opodstatnění a je nezastupitelné jinou iSi lahví, jsme studenou kávu nalili do láhve na šlehačku iSi GOURMET WHIP 0.5 l a aplikovali 1 bombičku N2O. Dosáhnete jen vyšlehané kávy, a tato káva proměněná na krémovou hustou pěnu vydrží jen chvíli. Není žádný lavinový efekt, jen kávový krém, který se během chvíle změní zpět na studenou tmavou kávu. Jako nezvyklý efekt na okamžité servírování (třeba s ledem a zmrzlinou) to nemusí být úplně špatné. Ale tohle opravdu není NITRO 🙂 .

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*

Souhlasím