Je jedno, jak kdo šlehači říká, jestli máme zažité označení šlehačková láhev, sifonová láhev na šlehačku, tlaková nádoba na šlehačku, láhev na přípravu šlehačky či výrobník šlehačky… Stále mluvíme o stejném produktu. Rádi bychom vám dali pár tipů, jak si správně vybrat tu pravou, která bude splňovat přesně vaše požadavky na manipulaci, údržbu a využití.
Protože se v našem e-shopu věnujeme pouze dvěma rakouským značkám – iSi a Kayser, které jako jediné splňují náš interní standard nejvyšší kvality a využitelnosti, budou i níže uvedená doporučení směřována výhradně k jejich produktům. Současně budeme předpokládat, že vybíráme šlehač pro rodinu a na domácí použití.
Využití
Na samém začátku je třeba si uvědomit, co od své nové šlehačkové láhve čekáte? Většina současných šlehačkových lahví totiž nekončí jen samotným ušleháním smetany. Můžete v nich, vedle klasické nebo ochucené šlehačky, připravovat i variace jogurtové a tvarohové. V některých i složitější studenou kuchyni, jako pěny, omáčky a studené polévky, a v těch nejlepších i kuchyni teplou, takže taková krupicová kaše ze šlehačkové láhve není nic výjimečného.
Pokud víte, že budete příležitostně připravovat pouze čistou šlehačku, případně si jí ochutíte nějakým sirupem a nechcete do šlehače moc investovat, můžete zvolit iSi EASY WHIP PLUS. Jednoduchá a spolehlivá láhev s netradičním dávkováním pomocí tlačítka. Právě kvůli tomuto ovládání je oblíbená u maminek s dětmi. Ratolesti si mohou velmi jednoduše dávkovat šlehačku sami a užít si v kuchyni i trochu zábavy 🙂 .
Jestliže ale preferujete raději klasické dávkování páčkou a občas si jen chuť zpříjemníte nějakou smetanovou kombinací (jogurt, smetana, med – výborné na müsli), jsou možnosti výběru o něco širší: iSi DESSERT WHIP PLUS, Kayser STANDARD nebo Kayser SYMPHONIE.
Máte-li však blízko k experimentům, rádi sebe nebo přátele překvapujete, pak zvolte iSi CREAM PROFI WHIP nebo Kayser INOXCREAMER, které rozhodně nejsou jen na šlehačku.
Pro ty nejnáročnější, kterým není fantazie cizí a netráví v kuchyni pouze čas nezbytný k ohřátí čaje, tak právě pro ty tu máme jediné správné doporučení: iSi GOURMET WHIP, multifunkční šlehač pro studenou i teplou kuchyni.
Pak je ještě speciální kategorie šlehačkových láhví s označením termo. Jedná se o šlehačkové láhve, jejichž nerezová nádoba je dvouplášťová a funguje na principu termosky. Obsah udržuje teplý nebo studený. Teplých až 3 hodiny a studený až 8 hodin v závislosti na okolní teplotě. Základní provedení je klasická šlehačková láhev iSi THERMO WHIP nebo skutečná lahůdka, stolní provedení šlehačkové láhve iSi THERMO XPRESS WHIP.
Objem
Na objem se díváme primárně ze dvou úhlů. První navazuje na předchozí skutečnosti. V okamžiku, kdy chcete šlehačkovou láhev využít i jinak než jen na šlehačku, je rozhodně praktičtější objem 0.5 l. Recepty jsou většinou uváděny pro objem 0.5 l. Ingredience byste sice mohli přepočítat na 0.25 l, ale ve většině případů narazíte na problém, že některé ingredience se špatně dělí a při použití „přibližného“ množství už nedosáhnete požadovaného výsledku. Tady pak rozhodně doporučujeme iSi CREAM PROFI WHIP 0.5 l, iSi GOURMET WHIP 0.5 l nebo Kayser INOXCREAMER 0.5 l.
Druhý úhel pohledu je o početnosti vaší rodiny a o oblibě šlehačky. Víte-li, že láhev na výrobu šlehačky chcete jen na šlehačku, že ji využijete jen občas (např. 1x za měsíc a méně), a že množství šlehačky jen na pár káv vám prostě stačí, můžete zvolit objem 0.25 l. Kolik šlehačky vlastně získáte z 0.25 l smetany, jsme vám pro představu hrubě spočítali níže*. V tomto případě můžete volit iSi EASY WHIP PLUS 0.25 l, iSi DESSERT WHIP PLUS 0.25 l nebo Kayser SYMPHONIE 0.25 l.
Když ale chcete využít šlehač mnohem více, máte-li velkou rodinu či hodně přátel nebo jen na šlehačkových dobrotách ujíždíte, pak je objem 0.5 l jasná volba. Nešlápnete vedle s iSi DESSERT WHIP PLUS 0.5 l, iSi CREAM PROFI WHIP 0.5 l, Kayser STANDARD 0.5 l, Kayser SYMPHONIE 0.5 l nebo Kayser INOXCREAMER 0.5 l. Objemu 0.5 l nahrává i skutečnost ekonomická (že by třetí úhel pohledu?). Láhev na 0.5 l smetany můžete naplnit i polovičním množstvím při použití stále jenom 1 bombičky N2O. A protože iSi i Kayser mají nejkvalitněji zpracované šlehače a neméně výborně vyrobené a naplněné bombičky, je trvanlivost obsahu v jejich lahvích až 10 dní (z naší vlastní zkušenosti víme, že ani 12 dní není problém). Z toho vyplývá, že když budete mít např. DESSERT WHIP PLUS 0.5 l, naplníte jej jen 200 – 250 ml smetany, použijete 1 bombičku Kayser (9,90 Kč) nebo iSi (12,90 Kč), za 2-3 dny šlehačku spotřebujete a zároveň si připravíte novou dávku, tzn. použijete opět 1 bombičku, náklady na našlehání každé dávky smetany jsou 10,- Kč, tedy celkem 20,- Kč. Pokud ale připravíte šlehačku ihned z 400 – 500 ml smetany, stále je to jen o 1 bombičce a ceně cca 10,- Kč. Z tohoto důvodu doporučujeme rozhodně šlehače o objemu 0.5 l. Navíc jeho pořizovací cena je pouze nepatrně vyšší oproti objemu 0.25 l, ale vzhledem k nižším provozním nákladům se vám cenový rozdíl brzy vrátí. Kdybyste pro něj právě neměli využití, tak si láhev naplníte jen polovičním množstvím (pouze vícekrát protřepete), ale až budete potřebovat šlehačky více, tak šlehač na 0.25 l smetany prostě nenafouknete 🙂
*slíbená hrubá kalkulace 250 ml smetany (vyšli jsme z vlastních zkušeností a počtů; pokud byste si chtěli spočítat tzv. výtěžnost vámi používané smetany přesně, postupujte dle návodu v našem minulém článku).
Do láhve iSi GOURMET WHIP 0.25 l jsme nalili 250 ml pasterované smetany (Moravia, 33%). Aplikovali jsme 1 bombičku iSi N2O. Abychom celý obsah šlehače vyprázdnili, potřebovali jsme 3 sklenice o obsahu 400 ml, přičemž jsme je naplnili vždy jen do objemu 300 ml a celkově jsme váhou získali 224 g šlehačky. Z druhého šlehače GOURMET WHIP jsme stejnou šlehačku naservírovali na kávu v množství, aby to prostě byla pěkná káva se šlehačkou. Zvážením jsme zjistili, že jsme si nadávkovali 30 g šlehačky. Tím dojdeme k výpočtu, že z 250 ml smetany si můžeme dopřát 7 poctivých vídeňských káv a jednu s poloviční porcí (224 g / 30 g = 7,466), tedy cca 850 ml šlehačky.
Abyste ze šlehače dostali maximum, je nezbytné jej při dávkování správně držet. Zásady dávkování a použití šlehače najdete zde.
Údržba
Neméně důležitým kritériem při volbě té správné láhve na šlehačku je její údržba a komfort čištění. Každý šlehač umyjete ručně, ale pouze některé můžete mýt v myčce nádobí. Mnoho z nás si pamatujeme z dětství šlehačkové láhve, které časem nepříjemně zapáchali. Tento jev je ale dnes již u kvalitních šlehačů minulosti. Celonerezové zpracování umožňuje mytí všech součástí v myčce. Před vložením do myčky musíte z hlavy vyjmout těsnění i dávkovací ventil, pouze u šlehače iSi GOURMET WHIP tento ventil není odnímatelný a musíte jej jen povytáhnout. U domácích šlehačů lze mýt v myčce alespoň nerezovou láhev a plastovou hlavu pak po rozebrání umyjete pohodlně pod tekoucí vodou. Při mytí používejte vždy čistící kartáček, kterým důkladně vymyjete i všechny dávkovací cesty v hlavě i v trysce šlehače. Proč a jak udržovat absolutní čistotu šlehače najdete v kapitole 6. Údržba.
Doufáme, že jsme vám pomohli s volbou toho správného šlehače. Teď už je tedy pouze na vás, který si vyberete a kolik do něj chcete investovat. Pokud stále tápete, můžete nám zavolat nebo využít online chat v pravém dolním rohu obrazovky, kde vám rádi obratem poradíme.