Jak správně ušlehat smetanu v láhvi

Možná si říkáte, že tohle přece všichni, co používáme šlehačkové láhve, známe a umíme. Ale opakování je matka moudrosti a zkušenosti s dotazy zákazníků svědčí o tom, že malé připomenutí nebo osvěta nejsou od věci. Nejdříve si ale zmíníme několik pravidel, bez kterých to prostě nepůjde.

NEJDU POD 30

Tohle není apel na pány, jakou věkovou kategorii žen mají hledat pro život, ale pravidlo, že chcete-li ušlehat smetanu ve šlehačku, musíte použít smetanu s minimálním obsahem tuku 30 %. Na našem trhu je většina smetan o tučnosti 31 % a určitě nešlápnete vedle ani s 33% smetanou MORAVIA. Můžete použít i 40% smetanu KUNÍN, ale nezapomeňte, že čím vyšší tučnost, tím méně potřebujete se smetanou v láhvi třepat.

CHLADIT, CHLADIT A CHLADIT

Když děláte šlehačku, ať ji chcete šlehat metličkou, mixérem nebo v láhvi, vždy je základem mít smetanu dobře nachlazenou. Dejte ji před šleháním do lednice, minimálně na hodinu. Chcete-li mít opravdu velkou jistotu, že se dílo podaří, můžete dát do lednice i prázdnou otevřenou láhev (případně misku s metličkou, ale určitě ne mixér 😉 ).

Pak přichází akt plnění a tlakování. K popisu připojujeme obrázkového průvodce šlehače pro domácí použití iSi DESSERT WHIP PLUS, ale tento postup je shodný pro jakoukoli láhev a jednorázové bombičky. Malý rozdíl nastává jen při použití láhve o objemu 1 l.

1. Plnění

Chlazenou smetanu nalijeme do láhve. Na většině lahví je měrka, která ukazuje maximální množství obsahu, které můžete do láhve nalít. Tzn. že do láhve pro objem 0.25 l můžete nalít 0.25 l, ale také jen 0.2 l smetany. Stejně to platí u láhve pro objem 0.5 l, kam můžete nalít max 0.5 l, ale také jen 0.25 l nebo 0.3 l smetany.

Rozhodně ale nesnižujte objem smetany na více než polovinu objemu, pro který je láhev určená. Také nepřekračujte maximální objem, protože pak se smetana nemusí našlehat vůbec. O tom více u bombiček (bod 3.).

2. Nasazení hlavy

Vezměte hlavu, zkontrolujte zda máte vložené těsnění a dávkovací ventil, nasaďte zdobící trysku a hlavu na láhev našroubujte.

3. Bombičky N2O

Oxid dusný nebo-li rajský plyn, prostě to N2O, kterým jsou šlehačkové bombičky plněny, je klíčovým pomocníkem, který naváže na tukové kuličky ve smetaně bublinky vzduchu, čímž dojde ke změně konzistence a zvětšení objemu až pětinásobně. (Mimochodem, když je šlehačka vlastně trošku tuku a spoooousty vzduchu, tak to zase tak kalorický nebude 😀 )

Na láhve pro objem 0.25 l a 0.5 l stačí použít 1 bombička. Na láhev pro objem 1 l už musíte použít 2 bombičky.

Ale záleží na kvalitě naplnění bombičky, a to i v případě, že tu jednoznačně mluvíme pouze o jednorázových bombičkách. Na ty výměnné rovnou zapomeňte, není všechno zlato, co se třpytí, takže neznamená, že s nimi ušetříte, viz. Proč jednorázové bombičky? Jenže rozdíl kvality plnění je i u jednorázových bombiček bohužel poměrně výrazný. Není výjimkou, že koupíte část krabičky skoro prázdné. Je to o kvalitě zpracování bombičky a jejím těsnění. Proto si každý výrobce nemůže dovolit držet na náplň bombiček záruku až 5 let od data plnění. Záruka na obsah náplně budiž vám vodítkem při volbě bombiček 🙂

Vezměte držák bombičky, vložte do něj bombičku a následně to celé plynule a svižně našroubujte na hlavu láhve. Láhev si přidržujte druhou rukou a nechte ji při tomto úkonu stát na pracovní desce.

Pozn.: bezpečnost nade vše

Prakticky a také logicky je pro obsah plynu aplikovaný z bombičky do láhve lépe, pokud je láhev naplněná na své max. určené množství. Plyn působí v menším prostoru a lépe se s tukem ve smetaně kamarádí. Není to ale o tom, že můžete množství smetany v láhvi překročit a myslet si, že ji lépe našleháte, když to krapet přelijete. Láhev je tlaková nádoba a výrobce ví, proč ji má tak a tak konstruovanou a jaký je potřebný prostor pro správné našlehání a bezpečné použití láhve, aby nedošlo k žádnému úrazu. Kvalitní láhve mají několik bezpečnostních prvků, takže když překročíte množství smetany a vpustíte do láhve plyn z bombičky, mělo by dojít k jeho úniku mimo láhev. Může se tak dít pod držákem bombičky nebo speciální drážkou v hlavě láhve, tedy podél zašroubování hlavy. Případně se vyboulí dno láhve (proto by láhev měla mít dno vpouklé dovnitř), aby se uvnitř zvětšil prostor. Bezpečnostní prvky jsou také oblíbeným prvkem, který výrobci mezi sebou kopírují, a paradoxně mnohdy ani neví, proč který z nich kopírují a ani ho neokopírují správně. Dochází tak k tomu, že se třeba hlava láhve s drážkou pro únik plynu tváří, že má tento bezpečnostní prvek, heč, ale protože není dodržena délka, hloubka a umístění, byl by v případě potřeby spíše nefunkční (konkrétně toto jsme shledali při pokusu Hendi okopírovat od iSi hlavu CREAM PROFI WHIP).

4. Nahoru a dolů

S bombičkou stále na láhvi uchopte láhev do ruky a rychlými a údernými 🙂 pohyby nahoru a dolů s lahví několikrát zatřepte. Neexistuje pravidlo kolikrát. Roli tu hrají bombičky a smetana. Zjednodušeně lze říci, že málo plynu (špatně plněná bombička), méně smetany než je maximální objem láhve, smetana s nízkou tučností (je rozdíl 40, 35 a 30 %) nebo různé značky smetany (každý používá různá množství stabilizátoru, většinou karagenanu) mají vliv na počet „třepů“ potřebných k optimální konzistenci výsledné šlehačky. Nicméně při třepání lahví cítíte v ruce, jak smetana uvnitř tuhne, což je vodítko k odhadu, kdy to stačí. Pokud totiž budete třepat moc a se smetanou o tučnosti 35 – 40 %, můžete uvnitř vyrobit máslo. To budete z  láhve dostávat komplikovaně a určitě nikoli standardní cestou – zdobící tryskou 🙁

Teď už můžete držák s bombičkou z hlavy vyšroubovat. Místo držáku nasaďte uzávěr plnícího ventilu, abyste chránili prorážecí jehlu.

Pozn.: co s tím máslem?

Když se vám zadaří v láhvi ušlehat máslo, obsah s vámi nemluví a nejde ven, zbývá jediné – láhev otevřít. Připomínáme znovu: POZOR, je to tlaková nádoba!

Nejdříve zkuste z láhve nad dřezem vyprázdnit plyn zdobící tryskou standardním stisknutím dávkovací páčky nebo tlačítka. Pokud se nic neděje, neodchází plyn ani obsah – poslechněte radu a pokyn výrobce a láhev i se zatuhlým obsahem ZAŠLETE DO SERVISU nebo tam, kde jste ji koupili. Rozhodně láhev nezkoušejte otvírat sami, riskujete své zdraví!

Když máte láhev na 1 l smetany, musíte použít 2 bombičky. Pak musíte i 2x třepat. Aplikujete první bombičku, protřepete, vyšroubujete držák s bombičkou, prázdnou vyměníte v držáku za novou plnou, zašroubujete do hlavy a opět protřepete. Vyšroubujete a nasadíte uzávěr plnícího ventilu.

Použité jednorázové bombičky vyhodíte do smetí.

5. A je to…

Teď máte dvě možnosti. Můžete ihned servírovat nebo dát láhev se šlehačkou odpočívat do lednice. V lednici vám šlehačka vydrží opět v závislosti na značce láhve a bombiček, ale klidně až 10 dní. Láhev můžete mít v lednici na stojato, např. v přihrádce ve dveřích, ale optimální je ji položit na poličku a skladovat ležmo. Žádným uložením neuděláte chybu, zas jde jen o to, že v leže se má skladovaná šlehačka s rajským plynem víc ráda 😉

Až budete dobrotu z láhve servírovat, zase láhev krátce protřepete (konzistenci cítíte při pohybu). Při dávkování držte láhev kolmo vzhůru, přesně jak vidíte na obrázku. Žádné držení pod úhlem cca 60°, vždy kolmo. Jen tak docílíte úplného vyprázdnění láhve.

6. Údržba

Aby vám láhev vždy dobře fungovala, nezapomínejte, že je třeba ji udržovat v čistotě. Nejen láhev, ale i hlavu. Jestli máte láhev nerezovou a může do myčky, určitě šup tam s ní. Je to nejlepší umytí, minimalizujete držení pachu smetany, svařeného mléka atp. Pokud máte nerezovou i hlavu a také ji výrobce do myčky povoluje, myjte v myčce i tu. Ale ROZEBRANOU! Tzn. vyndat těsnění a vyndat nebo maximálně vysunout dávkovací ventil, záleží, co hlava dané značky umožňuje. Např. iSi Dessert Whip z předchozích obrázků má dávkovací ventil zcela vyndavací. Také značka Kayser má takto řešeny hlavy u Symphonie a Inoxcreamu. iSi Gourmet Whip má ventil, který se pro účely mytí zhruba o 0,5 cm vysune z hlavy. Těmito úkony umožníte, aby mohla být hlava umyta i v prostoru pro dávkovací ventil, a hlavně aby byl umytý dávkovací ventil sám. Pokud ho totiž necháte bez údržby, usazují se a zasychají v něm zbytky smetany a láhev pak nefunguje a nebo vám dávkuje jen tekutou smetanu. Tehdy vám nepomůže ani zlatá bombička, ani třepání hodinu v kuse. Nezapomínejte proto hlavu rozebrat, abyste ji mohli důkladně a všude umýt.

Závěr: ono se řekne šlehačka a láhev na šlehačku a bombičky. Ale je to speciální zařízení, tlaková nádoba a i smetana má své složení a vrtochy. Takže s odkazem na náš seriál Povídání o šlehačce, opravdu na tom něco je. Záleží jaký hardware (láhev, bombičky) použijete, i jaký software (smetanu) do toho „nahrajete“. Stručně řečeno, chcete-li se na láhev spolehnout, nekoukejte jen na cenu, a jestli chcete radu na zaručenou smetanu, nezbývá než zkoušet a zkoušet, která zrovna vám sedne. Trochu pomoci mohou doporučení, např. 33% OLMA a 31% KUNÍN se umístily v dTestu na prvních dvou příčkách. Obě smetany hodně používáme a sami můžeme doporučit. A víc pomoci chceme do brzké budoucnosti, kdy podle speciálního postupu, měření, vážení, počítání a dávkování a dávkování a dávkování, chceme přinášet testy výnosnosti vybraných smetan z našeho trhu.

Pokud vás toto všechno zajímá, stačí si na našem webu vytvořit účet a automaticky budete dostávat e-mailem upozornění na nový článek, který zde uveřejníme.

16 komentáře na “Jak správně ušlehat smetanu v láhvi

    • 27.4.2015 v 22:30
      Permalink

      U šlehačů stačí trysku propláchnout pod vlažnou tekoucí vodou. Pokud tak učiníte krátce po použití, tak šlehačka není zaschlá a jde jednoduše omýt. V opačném případě použijte speciální čistící kartáček. Šlehač je v tu chvíli pod tlakem, takže nemusíte mít obavu, že by se do něj dostala voda.

  • 27.12.2015 v 13:56
    Permalink

    Dobry den,

    prosim o radu.Mam lahev na slehacku, ale vlastne asi jeste nikdy se mi slehacka v poradku nepodarila udelat. Kdyz netrepu nebo zatrebu s lahvi jen jednou, tak je slehacka jakoby srazena a kdyz zatrepu vic, tak uz ji z nadoby nedostanu vubec.
    Vubec nevim, co delam spatne.
    Diky
    Vendula

    • 2.2.2016 v 22:44
      Permalink

      Dobrý den,

      hurá, sláva…zákazníci čtou návody na použití až do samého konce 🙂 Tato poznámka je určena pro šlehačkové láhve, které mají jednodílné zdobící nástavce se závitem a před prvním použitím se musí tento fixační adaptér odstranit. U DESSERT WHIP PLUS jsou zdobící nástavce dvoudílné, takže tento bod byl v návodu ponechán spíše z preventivních důvodů…

    • 5.7.2016 v 15:12
      Permalink

      Dobrý den,

      pokud správně držíte láhev během dávkování, tak plyn dojít nemůže. Respektive nedojde v kvalitních šlehačkových lahvím. Pokud se jedná o méně kvalitní výrobek, který je určen navíc na výměnné bombičky, tak tam se to samozřejmě stát může. Láhev držte dnem vzhůru a před každým dávkováním s ní netřepte, aby obsah příliš neztuhl. Podrobnosti a přesný postup najdete ve videu.

    • 5.7.2016 v 15:09
      Permalink

      Dobrý den,

      toto se stává většinou v případě, pokud láhví třepete před každým použitím. Dokází tak k nadměrnému tuhnutí šlehačky, která pak nechce z láhve ven. Před dalším použitím stačí láhev otočit dnem vzhůru a jedním “sklepnutím” obsah dostanete do hlavy a můžete dávkovat. Jak správně používat šlehačkovou láhev najdete ve videu.

    • 11.6.2016 v 8:33
      Permalink

      Dobrý den,

      obecně nejsme zastánci výměnných bombiček, ale v tomto případě nebude problém v nich. Problémů může být více, např. přeplněná láhev, špatně nasazená hlava, únava materiálu či jestli máte poškozenou láhev nebo hlavu. Znáte výrobce nebo značku Vaší šlehačkové láhve?

  • 17.6.2016 v 11:26
    Permalink

    Dobrý den,
    zakoupil jsem lahev Kayser SYMPHONIE 0.5 l.
    V obchodě mi řekli, že je vhodná i pro teplou kuchyň, ale v návodu je max. teplota 30°C. Co se stane když dám ingredience o vyšší teplotě? (V případě nezměřené teploty)
    A v návodu je též že je určena pouze pro jednorázové bombičky, ale v obchodě mi nabízeli výměnné a že s tím není žádný problém. Kde je tedy prosím pravda?
    A dají se k tomu typu dokoupit i injekční trysky?

    • 17.6.2016 v 15:52
      Permalink

      Dobrý den,

      je bohužel smutnou skutečností, že v ČR v podstatě nikdo o šlehačkových lahvích nic neví (vyjma Šleháme.cz). Zákazníkům jsou servírovány bludy, protože dnes kdekdo prodává kdeco a my pak zodpovídáme podobné dotazy. Šlehačková láhev Kayser SYMPHONIE je dobrý šlehač, jen je třeba doplnit, že je určen především na takové to domácí šleháníčko 🙂 Použít jej můžete na šlehačku a další, ale pouze studené, přípravy (do + 30 °C). Na teplé přípravy do + 70 °C je pak od značky Kayser určen model INOXCREAMER. Co by se stalo v případě použití SYMPHONIE na teplé přípravy netuším, protože tento typ láhve na to není zkrátka konstruován. Pravděpodobně by došlo minimálně k poškození dávkovacího ventilu a šlehač by jednoduše nešlehal. Další nesmysl je doporučení výměnných bombiček. Pokud se jedná o ty klasické s šestihrannou maticí na hrdle, tak tato matice se nevejde do otvoru prorážecí jehly, a pokud více zaberete, tak jehlu zcela jistě zlomíte, na což se pak záruka nevztahuje. Osobně bych vzal šlehač a šel ho hodit dotyčnému “obchodníkovi” na hlavu.

      Pokud hledáte skutečně multifunkční šlehačkovou láhev, tak je na trhu jediná možnost, a to GOURMET WHIP od rakouského výrobce iSi. Její využití můžete rozšířit za pomoci široké nabídky příslušenství, které bohužel u značky Kayser zcela chybí.

      Bude-li Vás ještě cokoliv zajímat, neváhejte se zeptat, protože nás žádný dotaz nezaskočí 🙂

Napsat komentář